sunnuntai 9. syyskuuta 2012

ROUVA JONESIN OLIIVIPUU

Rouva Jonesin kotona on kaunis oliivipuu.( kuvan oliivipuu ei ole minun vaan pieni söpöläinen)  Muutamat teistä ovat kyselleet, että mitä ihmettä Rouva Jones oliivipuulle talvella tekee. Ei aavistustakaan. Ja nyt on luvattu jopa pakkasta ensi yöksi, mitä ihmettä. 
Kysyin neuvoa luottokasvilähteestäni eli Huiskulasta Kati Laiturilta. Nyt tiedän. Ja kohta tiedätte tekin. Kiitos Kati!
Oma puuni on suuri. Ja hankittu Huiskulasta. Aion panostaa sen hoitoon! Ohjeet lainattu Katin luvalla.
Oliivipuu (Olea europaea)

Oliivipuu eli öljypuu, Olea europea, on yksi vanhimmista viljelykasveista. Välimeren ympäristössä sitä on viljelty jo yli tuhat vuotta. Oliivipuu on sopeutunut kuivien seutujen elinoloihin. Puu on hidaskasvuinen, mutta elää kauan, jos vain ilmasto on ihanteellinen.

Sopiva kasvupaikka on viherhuone tai huoneen eteläikkunalla. Sopiva lämpötila on leuto huoneenlämpö ja kesällä oliivipuun voi siirtää myös terassille. Suomessa oliivipuu talvehtii parhaiten viileässä, n. 5 -10 asteessa, mutta valoisassa paikassa. Kasvi viihtyy ihan hyvin tavallisessa 20 asteessa läpi vuoden, mutta olisi eduksi jos yölämpötila olisi matalampi kuin päivä. Sopiva paikka talvella on esimerkiksi talvipuutarha tai valoisa varaston ikkuna. Liian lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa oliivipuu menestyy talven yli huonosti.

• Kastele kesällä säännöllisesti. Oliivipuu kastellaan läpimäräksi kastelun yhteydessä ja kastelujen välillä multa saa kuivahtaa. Talvella kastellaan todella niukasti.

• Lannoitus vain kasvukauden aikana.

• Oliivipuu viihtyy runsasravinteisessa mullassa, mutta se kasvaa myös vähäravinteisessa maaperässä

Mikäli saat oliivipuusi kukkimaan kevään ja kesän aikana, on talven aikana odotettavissa satoa. Pienet oliivit kypsyvät tosin hitaasti talven pimeinä kuukausina.

KUVA HUISKULA OY


Laventeli (Lavandula)

·         Tarvitsee valoa ympäri vuoden, myös täyttä auringonpaistetta

·         Kärsii liiasta kastelusta, kestää kuivuutta, talvella pidä kasvualusta juuri ja juuri kosteana

·         Lannoita kesällä kolmen viikon välein

Laventeli on perinteisesti Välimeren alueen ulkokasvi, joka viihtyy melko hyvin suurimmassa osassa puutarhoja, kun noudatat muutamia perussääntöjä. Sekä Lavandula stoechas- että Lavandula angustifolia -lajikkeet kasvavat parhaiten aurinkoisella ja etelään suuntautuneella paikalla sekä vettä hyvin läpäisevässä maaperässä. Puutarhassasi kasvavasta lajikkeesta riippuen voit nauttia väriloistosta ja tuoksusta kesäkuusta syyskuuhun.

Laventeli on helppohoitoinen ja  kasvavat parhaiten puutarhan aurinkoisella ja avoimella paikalla. Kaikki laventelit tarvitsevat vettä hyvin läpäisevän maaperän. Puutarhassasi kasvavasta lajikkeesta riippuen voit nauttia väriloistosta ja tuoksusta kesäkuusta syyskuuhun.
Harventamalla kasvia huolellisesti voit pitää laventelin kauniina ja tiiviinä (noin 50 cm:n korkuisena). Harventaminen takaa, että kasvi kasvaa vauhdilla seuraavana vuonna.

OHJEET JA KUVA HUISKULA OY

XXX Mrs Jones

1 kommentti:

Monica Roberts kirjoitti...

Such a beautiful photograph ... !